Eiendommen ble grunnlagt av Stanislaus Sérafin en polsk immigrant i 1947, og på seksti tallet overtok Christian Sérafin ansvaret. Regnes i dag som en av de fremst Domainene i Gevrey-Chambertin.
Domaine Sérafin holder til øverst i landsbyen Gevrey rett under Cazetiers vinmarken, produksjonen er liten og kjøpes i hovedsak av faste kunder. Kvaliteten på vinene er fremragende og eiendommen består for det meste av gamle vinstokker. Vinifikasjonen fører til fyldige og strukturerte viner som verken gjennomgår klaring eller filtrering, hvor ny eik har en fremtredende rolle.
Familiens besittelser startet med en parsell Gevrey-Chambertin village, og er gradvis økt og strekker seg i dag også utenfor Gevrey, med en parsell i Chambolle og en i Morey.
Viner fra Domaine Sérafin Pere & Fils
Årgang | Vin | Vinmark | Alder på vinstokker | Score Burghound |
2006 | Bourgogne Chardonnay | – | 38 år | – |
2006 | Bourgogne Rouge | – | 32 år | 84-87 |
2006 | Gevrey-Chambertin | – | 27 år | 87-89 |
2006 | Gevrey-Chambertin Vielles Vignes | – | 57 år | 88-91 |
2006 | Gevrey-Chambertin | 1er Cru Le Fonteny | 47 år | 89-92 |
2006 | Gevrey-Chambertin | 1er Cru Les Corbeaux | 39 år | 89-91 |
2006 | Gevrey-Chambertin | 1er Cru Cazetiers | 50 år | 91-93 |
2006 | Chambolle-Musigny | 1er Cru Les Baudes | 39 år | 90-92 |
2006 | Morey-Saint Denis | 1er Cru Les Millandes | 32 år | 89-92 |
2006 | Charmes-Chambertin | Grand Cru | 66 år | 91-94 |
” The laconic Christian Serafin reports that 2006 was “a year of the vigneron, which is to say that you absolutely had to be in your vineyards every day without exception, especially here in Gevrey where there was hail. We began picking on the 23rd of September and the sorting table that we bought helped enormously to eliminate substandard berries. Sugars were excellent at between 12.8 and 14.2% and there was essentially no chaptalization. For me, the vintage is like 1997 or 2000, which is to say ripe but forward that made wines that will drink well on the early side.” As I reported last year, Serafin hired Pierre Nawrocki, formerly of Domaines Hudelot-Noëllat and Frédéric Esmonin, and Serafin told me that Nawrocki made the ‘06s and it’s clear that they display the same deft touch that he applied to the Hudelot wines as these ‘06s are simply terrific. They are also very much in keeping with the Serafin style if perhaps just a touch more elegant though that may be the natural elegance of the ‘06 vintage influencing my view. We’ll see in time” Burghound