Meny Lukk

DOMAINE DUGAT-PY

BURGUND, FRANKRIKE

Ekte håndverk

Bernard Dugat lager rike og elegante viner fra sine ekstremt velholdte parseller.

Domaine Dugat-Py er et liten eiendom uten noe særlig lang historie, men med en anerkjennelse som bare de beste eiendommene oppnår, takket være vinens enestående høye kvalitet.

Bernard Dugat er selve begrepet på en god håndverker, et ubeskrevet blad og stort sett ukjent,  men samtidig en mann med en fast besluttsomhet om å fremstille de best tenkelige viner innenfor appelasjonen.

Dugat kjøpte sin første vinmark i 1973 i en alder av 15 år og fremstilte sin første vin, en Gevrey Villages, to år senere. Gjennom årene har han løpende ervervet flere vinmarker og eier i dag totalt 10 hektar, de aller fleste innenfor kommunegrensen. Dugat arbeider sammen med sin kone Jocelyne fra deres hus øverst oppe i landsbyen. Eiendommen ligger ovenpå tre kjellere, hvorav den yngste er fra 80-tallet og den eldste stammer tilbake fra 1200-tallet, da den huset spedalske.

Som alle av hans kolleger, som produserer dagens beste burgundere, behandler Dugat sine vinmarker og vinstokker med den største respekt. Uten bruk av kunstig gjødsel, for å øke vinstokkenes sunnhetstilstand, og tvinge røttene til å søke så dypt ned som mulig etter næring.

Han går etter ekstremt lavt utbytte med kort beskjæring av vinstokkene. Druene kasseres allerede i vinmarkene hvis de ikke holder standarden, deretter er vinifikasjonen relativt ukomplisert, når man som Dugat har som tommelfinerregel å gripe i så liten grad som mulig inn i prosessen. Vinifikasjonen tar så lang tid som det er nødvendig, og gjæringen tar til ved behersket chapitalisering i slutten av prosessen, hvor vinene oppnår en tettere struktur.

“The Dugat-Py family, said that 2007 was “a very curious vintage with lots of contrasts. April was very hot and very dry and that jump started the growing season by at least 3 weeks. Then there was a very cool and damp summer with rot pressure and we began to wonder whether we would ever see the sun and if the grape would ever get ripe. Then, the weather turned again and the maturities exploded. We began picking in the Côte de Beaune in Pommard and then on the first of September in Gevrey though we did not start on the grands crus until the 8th. Yields averaged around 25 hl/ha and sugars were good at between 12 to 12.5% and chaptalization was between none and half a degree, depending on the wine. We did a normal vinification with varying degrees of destemming that lasted approximately 3 weeks. Overall, the ‘07s are very good wines that reflect their terroirs accurately and should age well over the medium-term, perhaps longer. It’s honestly hard to say which vintage is more successfully chez Dugat-Py between 2007 and 2006 as it’s really a wine by wine comparison with some better in ’07 and some better in ’06. Either way, the quality is truly remarkable and if you can find the wines, they are most impressive”