Meny Lukk

Grilltid! Vinanbefalinger til low’n’slow BBQ

Bilde av en klassisk bbq-servering

Foto: Christopher Lee på Unsplash

Har du smakt skikkelig amerikansk sørstats-BBQ vet du at det gjerne handler om store stykker kjøtt som røkes i timesvis low’n’slow i en smoker. Pellet-griller er en meget brukervennlig variant av disse og ser ut til å tatt landet med storm de siste par årene. Har du ikke en smoker, kan du fint gjøre det samme i en kulegrill eller lignende, men det krever litt mer innsats. Resultatet er uansett kjøtt som faller av benet og smaker intenst av alt som er med i grillkammeret; ved, kjøtt og krydder. Dette er både utfordrende og enkelt, moro og frustrerende, alt ettersom hvor man legger ambisjonsnivået. Totalt sett skikkelig gøy om man er litt matnerd. Men hva drikker vi til dette? Her er våre vinanbefalinger til low’n’slow BBQ

Pelletsgrill fra Traeger

Bilde fra Traeger.com

Den hellige gral

Ferdig Brisket

Foto: Luis Santoyo på Unsplash

Mange BBQ-oppskrifter baserer seg naturlig nok på amerikanske stykningsdeler. Disse er det ofte ikke helt enkelt å få tak i her på berget, men flere leverandører og slakterdisker leverer nå deler som Tri-tip, skirt steak og BBQ’ens «Hellige Gral»: Brisket. Dette er oksebringe, men en mye større og ofte fetere variant enn den klassiske norske bringen.

Brisket krydres («rubbes«) gjerne kun med mengder av salt og pepper på et tynt lag sennep. Etter så mye som 16 timer i røyken forvandles rubben til det en fantastisk stekeskorpe kallt «bark»: helt svart og infusert av røyk – en smaksbombe. Innenfor venter røykringen og det møreste og saftigste kjøttet man kan forestille seg.

Her er det relativt enkelt å finne en passende drikke. Kjøttet krever en vin som kan møte intensiteten som kommer av røykingen. En vin full av mørke bær, aromatiske urter og balsamiske noter vil komplimentere grillsmaken nydelig. Sangiovese fra Montalcino bør være perfekt her. Unn måltidet noe med finesse og god taninstruktur. Har du fått tak i short ribs av okse anbefaler vi det samme til dette.

Ribs!

Foto: Jon Tyson på Unsplash

Babyback ribs, St. Louis style ribs: små eller store. Svineribbe. Røkt i timer og slafset i saus som gjerne har mye syre, sødme og hete.

Her trenger vi en rød vin med mye frukt, men mindre tekstur, og mer syre for å treffe sausen. Finn en vin laget på Gamay og Cabernet Franc fra Loire-dalen med medium fyldig kropp, og med delikat tekstur på en fin stamme av syre. Det bør fremheve både honning og de skarpere notene i bbq-sausen. Finner du noe med blomster og bær i tillegg, har du noe som gir prikken over i-en til det røkte svinet.

Pulled Pork

Pulled pork trenger neppe nærmere introduksjon. Svinenakke, tynnribbe, hele dyret… Bare det ligger lenge nok og pakkes inn halvveis blir dette himmelsk. Serveres gjerne som en slider eller i en stor burger med syltet agurk og bbq-saus. Alternativt er det kanskje enda bedre som bao i dampet brød med for eksempel teriyaki, agurk og gulrot.

Til bao er Riesling et klassisk og enkelt valg, så hvorfor ikke prøve en Riesling fra Slovakia? Vinen bør ha dybde og aromaer som kan matche Teriyaki-sausen, samtidig som den har nok energi til å legge et ekstra lag med smak til den søte og luftige bollen.

Tilbehøret

Spis coleslaw, syltet løk, cornichon’er, mais, potetsalat, mac’n’cheese og brød ved siden av kjøttet.  Det er ikke enkelt å anbefale vin som passer til alle disse siderettene i tillegg til hovedråvaren, så vi har latt kjøttet styre anbefalingen her. God grillings!