Meny Lukk

Drikke til påskematen

vin til påskemat
Foto: Victor Larracuente på Unsplash

I gamle dager fastet man helt frem til påskeaften i Norge. Det er det heldigvis slutt på i dag, man kan vel snarere si at det fråtses i godsaker gjennom hele påsken. Lam og egg, Kvikk Lunsj, appelsin og smågodt. Uansett om du er på fjellet, blir i byen, eller flykter landet er det ikke feil med noe passende i glasset.

Å spise lam i påsken er en eldgammel tradisjon som stammer fra Det gamle testamentet og Pavens mattredisjon i høytiden. I over 2000 år har folk spist påskelam til minne om utferden fra Egypt til Israel. 

Vi nordmenn ferder også gjerne ut i påsken, men da kanskje helst til fjells. Om vi ikke drar i høyden eller blir hjemme, hvor drar vi da? Et kjapt Google-søk viser at vi liker alt fra kanariøyene og Thailand til Dubai og Maldivene. Også fastlands-Europa er populært, Tsjekkia, Portugal, Frankrike, Italia og Ungarn er eksempler på vinproduserende land vi gjerne besøker i påskeferien. Drikk lokalt til den lokale maten!

Er du på fjellet (eller hjemme), går det sikkert med noen forfriskende flasker Solo, men til den tradisjonelle lammemiddagen med smaker av rosmarin og bakte rotgrønnsaker, er det kanskje mer spennende med en Sangiovese, da gjerne fra Toscana i Italia og aller helst en Chianti Riserva eller en Brunello di Montalcino

Til ostefatet kan man se etter noe søtere og en Riesling med litt restsødme fra Mosel eller Rheinhessen blir strålande til, ikke er det dumt i solveggen heller!

God Påske fra oss Vininor!

Relaterte nyheter