Meny Lukk

Tørre hvite viner fra Tokaj på druen Furmint er de nye hvite burgunderne

Szepsy sr

Tørr Furmint fra Tokaj i form av crus, det vil si fra enkeltvinmarker som Nyúlászó, Urágya og selve «grand Cru» vinmarken Szent Tamás, eller i form av «blends» med kun Furmint benvent på flasken, har tatt et kvantesprang i kvalitet de siste årene. Ikke minst takket være den gamle mester Istvan Szepsy Sr. og hans vingård Szepsy beliggende i den kanskje beste landsbyen av dem alle: Mád. 

Kanskje det mest komplekse du får utenom Burgunds Grand Cru – marker

Aase jacobsen, Aperitif

Szepsy er selvsagt også kjent for klassiske, søte Tokaj så som Szamorodni og Aszu Tokaji 6 Puttonyos, hvor han også i denne kategorien lager noen av verdens beste, men han har i de senere årene blitt mer og mer opptatt av tørre, hvite Furmint. 

Tørr Furmint er på sitt beste en meget mineralsk vin, med fin syre og en imponerende intensitet og lengde. Både Aase Jacobsen i Apertif, som i en artikkel om Szepsy og tørr Furmint brukte følgende meget flatterende karakteristikk om vinene: «Dette er kanskje det mest komplekse du får utenom Burgunds grand Cru marker», og Merete Bø i DN har skrevet artikler om Szepsy i den siste tiden. 

Denne oppblomstringen av tørr Furmint har ført til at vinene er å finne både i basis og i bestillingsutvalget på Vinmonopolet og det er et meget godt alternativ til de tradisjonelle hvitvinene som har vært populære. For Szepsy så er både de tørre og selvsagt også de klassiske dessertvinene tilgjengelige. 

My family belive in the future of the Furmint grape in dry and botrytised wines.

Istvan Szepsy Jr 

István Szepsy Jr. sier det selv: «My family belive in the future of the Furmint grape in dry and botrytised wines. This variety was selected in the last 1000 years for botrytised grapes and wines. My father started the furmint clone selection in 1998 to know more about the different clones and select new ones from the oldest parcels. The reasons are:

  • to know which clones are better for dry or sweet, which is better for windy, high altitude or lower humidic parcels
  • to know more about the resistances
  • select better taste

Nowadays we have much better furmint clones than before and we have different new or young vineyards with perfect conditions but age of them are not good enough, not complex enough. Every year we plant some new parcels with these clones and in the next 10-12 years we will definitely have virgin or young vineyard harvest, thats why we made the Furmint & Hun wine.

The Furmint & Hun is marked with my name, because it is my idea/project in the family and people call me «Junior» and «Junior project» sounds better than «Szepsy second label». We made a new limited company for this project, the owner is my wife and me. 100% family cultivated and harvested grapes”

Szepsy vinyard

Relaterte nyheter