Meny Lukk

Endelig tid for asparges!

asparges sesong

Nå er det endelig tid for asparges i sesong! De norske må vi nok vente bittelitt på, men de tyske er rett rundt hjørnet om de ikke allerede er kommet hos din lokale kjøpmann.

I Tyskland starter sesongen fra slutten av mars, og varer frem til slutten av juni. Det er en stor begivenhet, og da særlig langs «aspargesrutene» i landet hvor det avholdes aspargesfestivaler som tiltrekker tusenvis av besøkende hvert år. Har på berget dyrker vi både grønn og hvit asparges, og sesongen varer fra mai til juni.

Stek, damp, kok, bak; som hovedingrediens, som tilbehør, som suppe, eller som snacks. Asparges er fantastisk  i alle sine former med mange smaksnyanser.

En tørr Riesling av høy kvalitet er en strålende match til hvite asparges, gjerne klassisk servert med Hollandaise-saus. Den har både fylde, kraft til aspargesen og syre til å danse med sausen.

Vil man være litt mer eksperimentell så finnes det spennende naturvin på Riesling som også har syre, men som er annerledes enn det man vanligvis forbinder med Riesling.

Til en kraftigere rett med grønne asparges så er druen Furmint et utmerket valg, gjerne fra Tokaj! Tørr vin som noen omtaler som den nye Burgund. Kompleks og fast vin med et preg av hvit steinfrukt og sitrus. Akkurat som i Burgund.

Den mest klassiske kombinasjonen med grønne asparges er dog Sauvignon Blanc. Dufter av nesle og stikkelsbær og fin syre gjør den derfor til et åpenbart valg til de friske, grønne smakene og syren i aspargesen. Her finnes det mange gode alternativer fra Saint-Bris like utenfor Chablis, nord i Italia og ikke minst fra Sancerre.

Kort sagt

  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Furmint

Relaterte nyheter